Wijzigingen EIA en MIA Vamil op een rijtje

Energiebesparende technieken in de EIA
In 2016 is er wederom fiscaal voordeel. Het aftrekpercentage gaat omhoog van 41,5 procent naar 58 procent. Hierdoor ontstaat er een netto voordeel van ongeveer 14 procent voor EIA aanvragers.

Op 30 december is in de Staatscourant de Energielijst 2016 gepubliceerd. De lijst bevat energiebesparende technieken die in aanmerking komen voor Energie Investeringsaftrek (EIA).
Het budget van de EIA wordt verhoogd van € 106 miljoen in 2015 naar € 161 miljoen in 2016. De EIA is een fiscale regeling van het ministerie van Economische Zaken en biedt bedrijven fiscaal voordeel bij het nemen van energiebesparende maatregelen.

MIA Vamil: meer budget voor de landbouwsector
Milieu Investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) zijn bedoeld voor ondernemers die fiscaal voordelig willen investeren in milieuvriendelijke technieken. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu stimuleert met deze regelingen allerlei milieuvriendelijke investeringen die u eenvoudig kunt opzoeken in de milieulijst 2016.
Het budget in 2016 is verhoogd van € 93 miljoen naar € 97 miljoen voor MIA en van 38 € miljoen naar € 40 miljoen voor Vamil.
De Milieulijst 2016 biedt meer voordeel voor o.a. het tegengaan van erfafspoeling, verbeterde watertechnologie in de glastuinbouw en melkveestallen met weidegang.

Investering in saneren van asbestdaken in 2016
Investeringen in 2016 met betrekking tot het vervangen van  asbesthoudende daken, dakgoten of gevels eventueel gecombineerd met het plaatsen van zonnepanelen kunnen niet meer gemeld worden voor MIA Vamil.
Er zijn in 2016 verschillende mogelijkheden:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.