Subsidie innovatie landbouwprojecten open in Noord Nederland

Ruim 11 miljoen euro stellen de provincie Groningen, Fryslân en Drenthe beschikbaar voor innovatieve projecten in de landbouw. Van 1 november 2016 tot 20 januari 2017 kunnen mensen met ideeën hun voorstellen indienen. Tijdens een goed bezochte voorlichtingsbijeenkomst op 27 oktober hebben de noordelijke provincies en SNN informatie gegeven over de maatregelen en de werkwijze. Met het beschikbaar stellen van de subsidies werken de provincies aan het realiseren van de Agro-agenda Noord-Nederland.

De drie provincies stellen tegelijkertijd twee maatregelen open: Samenwerking voor innovatie (maatregel 7) en Samenwerking voor innovatie in het kader van EIP (maatregel 8). De doelstellingen van beide maatregelen komen behoorlijk overeen, namelijk het stimuleren van innovaties in de landbouw. Er zijn een paar verschillen:

  • Bij maatregel 7 gaat het om bestaande groepen, bij maatregel 8 (EIP) om het oprichten van nieuwe groepen (Operationele Groepen)
  • Bij EIP kunnen indieners ook de kosten voor het oprichten van de Operationele Groep en het opstellen van het projectplan vergoed krijgen
  • Voor maatregel 7 gaat het om hogere subsidiebedragen dan bij maatregel 8
  • Bij EIP is de verplichting om de resultaten van het project landelijk en op EU-niveau uit te dragen. Maar ook bij maatregel 7 is dat zeer wenselijk.

Naast de gezamenlijke openstellingsperiode en grotendeel gelijke tekst van de maatregelen gaan de noordelijke provincies ook werken met één Adviescommissie voor het beoordelen en ranken van de ingediende projecten.  Dit biedt voordelen aan de indieners. Het is nog niet gelukt om de budgetten samen te voegen en met één openstelling voor het noorden te komen. Dat is wel een wens en past bij de intensieve samenwerking van de provincies in het kader van de Agro-agenda Noord-Nederland

Informatie over de maatregelen en aanvraagprocedure is o.a. te vinden op de website van SNN.

Bron: Netwerk Platteland

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.