Phil Hogan, Europees Landbouwcommissaris roept boeren op om hun visie te geven over de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) na 2020. Op 2 februari begint de Europese Commissie met een openbare raadpleging, zo liet de Landbouwcommissaris weten op de Gruene Woche in Berlijn. Alle geïnteresseerde EU-burgers krijgen 12 weken de tijd, tot eind april, om hun mening te geven.
De Europese Commissie wil met deze informatie aan de slag om een nieuwe strategie uit te zetten. Die moet eind 2017 klaar zijn. Hogan kondigde aan dat er in mei of juni een grote conferentie wordt gehouden in Brussel. “Dan zullen we kijken wat de uitkomsten zijn van de enquête, welke zorgen er zijn en met welke voorstellen de verschillende belanghebbenden zijn gekomen.”
Hervorming GLB
De Commissie wil met deze informatie aan de slag om een nieuwe strategie uit te zetten. Die moet eind 2017 klaar zijn. De hervorming van het GLB staat niet los van de politieke discussie over de gehele EU-begroting, die voor periodes van zeven jaar grotendeels wordt vastgelegd.
De huidige meerjarenbegroting loopt tot en met 2020, dus de eerste debatten zullen komende tijd langzaam op gang komen. 38 procent van de begroting gaat naar het landbouwbeleid. Deze week gaf het hoofd van de Europese Investeringsbank al een voorschot op dat debat, met een proefballon die verstrekkende gevolgen kan hebben voor Europese, en dus Nederlandse, boeren.
By launching this public consultation, we are asking all stakeholders and those interested in the future of food and farming in Europe to participate in shaping a policy for all the people of Europe.
GLB en POP3 subsidie
Op 12 oktober 2011 heeft de Europese Commissie haar wetgevingsvoorstel voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) voor de periode 2014-2020 gepresenteerd. In dit voorstel is ernaar gestreefd het GLB eenvoudiger te maken en in lijn te brengen met de doelen en prioriteiten van de EU 2020-Strategie. De EU 2020-Strategie is de langetermijnstrategie van de Europese Unie om te werken aan een sterke en duurzame economie met veel werkgelegenheid in 2020.
Het voorstel is om de twee pijlers uit het huidige GLB te handhaven.
De 1e pijler omvat het Europeese landbouwgarantiefonds (Elgf) voor de directe steunbetalingen aan agrariërs en marktmaatregelen.
De 2e pijler omvat het Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling (Elfpo) en is dus gericht op plattelandsontwikkeling. Dit fonds bestaat uit 9 POP3 subsidie maatregelen