Ook MKB’er kan nu asbest vervangen door zonnepanelen

De succesvolle regeling ‘asbest eraf, zonnepanelen erop’ krijgt een vervolg. Nadat de regeling vanaf 2013 tot juni 2016 openstond voor agrarische gebouwen, kunnen in de vervolgregeling ook andere eigenaren van gebouwen met asbestdaken profiteren. Doel ervan is hen te stimuleren het asbest te verwijderen en zonnepanelen op het dak te leggen. In totaal is er € 500.000,- voor beschikbaar.

Asbest vervangen door zonnepanelen

In de nieuwe subsidieregeling is € 4,50 per vierkante meter dak beschikbaar. Voorwaarde is wel dat er minimaal 10kW-piek aan zonnepanelen voor komt. Dat geldt nu niet meer alleen voor agrarische gebouwen, maar ook voor andere asbestdaken. Die moeten wel minimaal 250 vierkante meter groot zijn. Een aanvrager kan maximaal € 15.000,- aan subsidie krijgen. Wie subsidie krijgt, heeft negen maanden de tijd om het asbest van het dak te halen en de zonnepanelen te installeren.

Eerste ronde

In de eerste periode profiteerden 289 eigenaren van agrarische gebouwen van de regeling. Bijna 329.000 vierkante meter asbest verdween van de daken, daarvoor kwam bijna 3,6 mW-piek aan zonnepanelen terug. Die opbrengt is goed voor 1000 huishoudens. Dat kostte in totaal € 1.478.699,- aan subsidie.

Duurzaamheid

Het saneren van de asbestdaken en de plaatsing van zonnepanelen is een mooie bijdrage aan de duurzame energiedoelstellingen van Fryslân. “In de provincie staan veel gebouwen – agrarische en niet-agrarische – waar nog asbest op het dak ligt. Dat betekent dat er nog veel winst te behalen is”, aldus duurzaamheidsgedeputeerde Michiel Schrier. “Daarom ben ik erg blij met deze regeling, want zonne-energie is een belangrijke poot in onze energiemix voor de toekomst. Bovendien is het voor de gezondheid en het milieu ook een mooie regeling. Twee vliegen in één klap!”

Meer informatie

Informatie over de regeling staat op www.asbestvanhetdak.nl/friesland.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.