Elektronenboer Borgman test nieuw type accu

elektronenboer krijgt pop3 subsidie

Op 11 plekken in Gelderland wordt de komende tijd met steun van de provincie hard gewerkt aan innovaties in de landbouw. Gedeputeerde Staten hebben daarvoor €750.000 POP3 subsidie beschikbaar gesteld. Bij de elektronenboer wordt bekeken en getest welke randvoorwaarden nodig zijn om tot een goede businesscase te komen.

Businesscase voor elektronenboer

‘Er is sinds 2010 stroom opgewekt en opgeslagen voor gebruik in het eigen bedrijf, nu gaan we kijken of er een businesscase te maken is’, zegt Jeroen de Veth van Trinergie, betrokken bij de ‘elektronenboer’. Dat gebeurt in samenwerking met onder andere AgroEnergy, energiepartner voor de glastuinbouw. Wouter Veefkind van Projecten LTO Noord vult aan: ‘Wij vinden dit project belangrijk omdat we hier kunnen onderzoeken of dit een businesscase kan zijn voor meer boeren.’ We kijken de komende tijd naar de juiste combinaties en de juiste partners. Misschien dat er wel uitkomt dat het voor een enkele boer niet rendabel is, maar voor 100 boeren die samen energie opwekken en opslaan wel.

Van belang voor landbouwsector

Voorwaarde was wel dat de innovatieve projecten van belang en toepasbaar zijn op een deel van de sector. Eerder werd ook geld beschikbaar gesteld voor technische innovaties bij individuele agrarische ondernemers. Een voorbeeld van een onderzoek dat van belang kan zijn voor een grote groep boeren is het opstellen van een businesscase voor het opwekken, opslaan en verkopen van zonnestroom. Op de ‘elektronenboerderij’ van Jan Borgman en Erna Roeterdink wordt onderzocht of dat rendabel kan worden gemaakt.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.