Boeren starten project waterbeheer met POP3 subsidie

De kans is groot dat er rond het Reggedal bij Enter een project komt in het kader van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW). Boeren gaan aan de slag met het waterbeheer in dat gebied. Bij het project worden 100 boeren betrokken. Begin november komt er een voorlichtingsbijeenkomst.

Waterschap Vechtstromen is in dit gebied via een pilot bezig met de herinrichting van de Regge. Het riviertje moet gaan meanderen, waardoor het gebied beter is voorbereid op toekomstige klimaatveranderingen. En er komt in opdracht van provincie Overijssel nieuwe natuur. De werkzaamheden hebben ook invloed op de landbouwgrond in de buurt van het pilotgebied. Vandaar dat de LTO Noord-afdeling op het idee kwam om het werk aan de Regge te verbinden met een DAW-project. “Als je in een gebied toch volop bezig bent met water dan kun je er meer grondgebruikers bij betrekken”, stelt voorzitter Martin Immink van de afdeling West-Twente van LTO Noord.

Kennisuitwisseling bedrijfswaterplan

Het DAW-project staat inmiddels in de steigers. Voorafgaand daaraan lieten 19 boeren alvast een bedrijfswaterplan maken. Die plannen en de daaruit voortvloeiende werkzaamheden zijn gefinancierd door waterschap Vechtstromen. Voor het DAW-project, waaraan ruim 100 boeren kunnen meedoen, wordt een beroep gedaan op POP3-geld.

“Er komen informatiebijeenkomsten”, zegt Jurgen Neimeijer, regioco√∂rdinator DAW van LTO Noord. Daar worden de ervaringen gedeeld van de boeren die al een plan hebben laten maken. Er wordt ook gekeken op landgoed Twickel waar een groep boeren al langer bezig is met vraagstukken rond water en bodemvruchtbaarheid. “Vragen rond water, droogte en waterlast hebben namelijk ook alles te maken met bodemvruchtbaarheid”, zegt Neimeijer. “Vandaar dat we ook ons voordeel doen met en deels aanhaken bij het project Vruchtbare Kringloop Overijssel.”

In een later stadium is er ook voor een deel van de 100 boeren ruimte om een bedrijfswaterplan te maken. Op basis van informatie daarvan kunnen er op alle bedrijven maatregelen worden genomen, die deels worden gesubsidieerd.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.