Beperkte keuze blijft van kracht in subsidie Jonge Landbouwers

Zeker 85 procent van de jonge landbouwers die in aanmerking komt voor de JoLa blijkt ontevreden over het aantal keuzemogelijkheden die de subsidie biedt, dat is de uitkomst van een onderzoek van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK).

De Subsidie Jonge Landbouwers (JoLa) biedt landbouwers onder de 41 jaar die minder dan drie jaar geleden een bedrijf zijn gestart of hebben overgenomen de kans te investeren in grond, machines en gebouwen. Het doel hiervan is om hen beter te laten inspelen op marktontwikkelingen en wensen uit te samenleving. De regeling maakt onderdeel uit van het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP).

Onderzoek

Uit het onderzoek dat de NAJK deed onder 200 jonge agrariërs blijkt onder meer dat hoewel het overgrote deel (90 procent) bekend was met de regeling, slechts 15 procent een aanvraag heeft ingediend. De grootste bezwaren die uit het onderzoek naar voren kwamen, zijn het gebrek aan keuzemogelijkheden en de hoogte van de minimaal te investeren bedrag. Om in aanmerking te komen voor de regeling dienen de landbouwers namelijk minimaal 20.000 euro te investeren.

1 december 2016 opent de tweede aanvraagronde voor de JoLa, waarvoor er volgens de agrariërs een uitbreiding in investeringsmogelijkheden dient plaats te vinden: ‘Het is bijzonder dat provincies de nieuwe openstelling van de JOLA zijn gaan voorbereiden voordat de uitkomst van hun eigen evaluatie binnen is.,’ aldus Sander Thus, dagelijks bestuurder bij NAJK, ‘Dit terwijl er uitdrukkelijk is toegezegd de uitkomst van de evaluatie te gebruiken.’

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.